Sporta med din hund

Alla hundar kräver någon form av mental och fysisk aktivering dagligen för att må bra. Vad finns det för sporter du kan utöva med din hund och vart ska du börja? Tillsammans med din hund kan ni utvecklas tillsammans genom att utöva en hundsport som passar bådas intressen.

Det finns ett brett utbud av hundsporter som hjälper dig att aktivera din hund både mentalt och fysiskt. Dessa typer av aktivering är något hundar behöver för att må bra och som gör att de inte känner sig rastlösa och understimulerade, om det utförs rätt det vill säga. Beroende på vad du har för hundras finns det vissa sporter som är mer lämpliga än andra. Exempelvis är hundar i Spaniel-familjen apporterande och gillar därför att leta och bära saker medan en Greyhound enbart vill springa, springa och springa!

De tre vanligaste hundsporterna

Några av de vanligaste hundsporterna involverar smidighet, sökning och löpning. Eftersom olika typer av träning passar olika typer av hundar är det bra att kolla upp detta innan du börjar med en träningsform. Annars kan det vara så att du tränar hunden hur mycket som helst utan att den får den typ av stimulering den behöver. 

Smidighet är den sorts träning som du ser när hundar kör agility. Agility är som en hinderbana för hundar där de ska springa genom hinder i rätt ordning och dessutom går det på tid. Ju snabbare tid, desto bättre helt enkelt. Dessa tävlingar går att ställa upp i året om och det finns olika svårighetsgrader. I agility krävs det bra kommunikation mellan hund och människa, vilket kan vara den största utmaningen i sporten. Var inte rädd för att ställa upp i tävlingar, det finns också grupper för nybörjare. 

En del hundar passar inte för agility som kräver koordination, men är desto bättre i sporter som kräver sökning. Vissa hundraser är apportörer och detta innebär att de är duktiga på att använda sitt luktsinne för att leta efter saker. Det är till exempel vanligt att dessa hundar används inom jakt för att hitta skjutna fåglar eller liknande. När du har en hund med fallenhet för sök kan du använda det som fördel när du letar efter en sport att utöva tillsammans. Bland annat kan du träna vallning och apportering eller varför inte testa mantrailing? Mantrailing är benämningen på metoden som används för att hitta försvunna personer.

En del hundar vill inget annat än att springa. I vissa hundraser ligger det i deras natur att bara springa tills de är helt utmattade och några vanliga raser detta är vanligt hos är Greyhound och Husky. När du ska börja träna din hund i löpning är det viktigt att först kontrollera deras fysik hos en veterinär eftersom löpning kan vara extremt krävande för vissa raser. När ni har fått klartecken från veterinären är ett alternativ att ta ut hunden och börja träningen i små doser innan ni trappar upp löpningen. Det finns sedan tävlingar ni båda kan vara delaktiga i och springa på bäst möjliga tid. Ett annat alternativ är att lära hunden att köra släde, vilket är något som just Huskies är kända att passa bra för.

Styrketräning för hundar

En del hundar gillar fysisk ansträngning som hjälper dem att bygga muskler. Ett typiskt exempel på sådan ras är Bulldogg, både amerikansk och fransk. De älskar styrketräning och mår bra av att få lite muskler på kroppen. Men självklart ska du inte sätta hunden på ett gym eller så. Weightpull är en metod som du kan använda om du vill att din hund ska bli starkare i kroppen vilket innebär att hunden får en sele på sig som du sedan fäster en kedja på. Kedjan kan variera i vikt och hur tung variant du ska välja beror helt på din hunds kapacitet och ork. Se till att kontakta ett proffs innan ni påbörjar denna träningsmetod då det är väldigt krävande för din hund och därför är det viktigt att sporten utförs korrekt.