Flytta med hund? Det här ska du tänka på

En flytt kan vara en stor omställning för en hund. Vill det sig illa kan flytten orsaka beteendeproblem som tar tid att rätta till. Du kan dock förebygga detta genom god planering.

Det största stressmomentet för hunden är själva packningen. Försök därför så långt som möjligt hålla hunden undan flyttkaoset. Dels märker hunden att du är stressad, dels kan den bli orolig av att se möbler och saker packas undan.

Ta hjälp av en flyttfirma

Du kan antingen lämna bort hunden den här tiden eller helt enkelt låta en flyttfirma sköta så mycket som möjligt av flyttprocessen, inklusive packning. Sök efter en lämplig flyttfirma antingen på den ort du ska flytta till eller orten där du bor. Flyttfirma Karlshamn kan till exempel hjälpa till med både flytt till och inom Karlshamn. Då du haft din hund i huset är det också viktigt att vara extra noga med flyttstädningen ifall någon med allergi flyttar in efter dig och då kan det vara skönt att överlåta städningen till proffs. Hjälp utifrån minskar dina – och hundens – stressnivåer och du är fri att ta med hunden ut när det behövs

Skapa en trygg miljö

När själva flyttprocessen är ombesörjd är det viktigt att fokusera på att skapa en lugn och trygg miljö för hunden. Ta gärna med den till det nya hemmet några gånger innan flytten faktiskt sker och låt hunden bekanta sig både med huset och omgivningarna.

”Gå promenader där du låter hunden lära känna sin nya miljö i lugn och ro” tipsar Hundinstruktören Barbro Börjesson om i Expressen.

Behåll hundens gamla saker och ge den en egen plats i det nya hemmet där den kan känna sig trygg.