Får du ha hund i din hyreslägenhet?

För många är hunden en del av familjen och en självklarhet som man inte kan tänka sig att vara utan. När du ska flytta till en ny hyreslägenhet kan det därför uppstå en del frågor om vad det faktiskt är för regler som gäller när det kommer till hyra och hund.

 

hundEn fastighetsägare har för det mesta inte rätt att neka dig att ha husdjur i din hyresrätt. För att de ska kunna gör det krävs det särskilda skäl såsom att bostaden är anpassad efter allergiker. Samma regler gäller när du hyr i andrahand av en privatperson. Hyrs lägenheten ut möblerad kan hyresvärden neka husdjur för att de till exempel inte vill att djuret ska klösa på möblerna och riskera att dessa förstörs.

 

”Du får normalt ha hund i hyreslägenhet och du behöver inte be värden om lov. Enda undantaget är särskilda allergihus, där hundförbud kan gälla.” Så här säger Hem & Hyra om en hundägares rättigheter och skyldigheter.

 

Detta behöver du tänka på när du har hund i lägenhet

Så länge du har koll på din hund så får den vistas i bostadsområdet, helst med koppel och du är ansvarig för att plocka upp efter den. Det är du som är ansvarig för eventuella skador på lägenheten och du kan bli ersättningsskyldig om något händer. Du behöver även se till att hunden inte stör grannarna genom att stå och skälla längre perioder eller liknande. Du är helt enkelt skyldig att se till att din hund sköter sig och inte orsakar något problem för andra hyresgäster.