Hunden som accessoar

Accessoarer är smycken, handväskor och bijouterier av olika slag, eller hur? Ja, idag tänker vi så men så har det inte alltid sett ut. Kommer du ihåg när vi även såg hunden som en accessoar?

Hundar har inte alltid betraktats som en familjemedlem utan det är något som växt fram successivt med århundradena som gått. Från början sågs hunden nästan som ett skadedjur, sedan som arbetskraft och så småningom som ett sällskapsdjur. Under en period ganska nyligen sågs hunden till och med som en typ av mode och en accessoar vilket gjorde att specifika hundraser både importerades och avlades fram av just det skälet. Vissa raser ansågs finare än andra, och tyvärr är det ett tankesätt som till viss del lever kvar än idag.

Kommer du ihåg i början av 2000-talet när hotellarvtagerskan Paris Hilton blev ett känt namn? Det var hon som startade trenden med att se hunden som en kompletterande accessoar till sin outfit. Om du googlar kan du till exempel se hur nästintill alla foton på på arvtagerskan från den här tiden visar henne bärandes på sin lilla chihuahua Tinkerbell – precis som om hunden inte var något annat än en matchande accessoar. Fenomenet Paris Hilton är på så vis anledningen till att mindre hundraser såsom chihuahuas och yorkshireterriers blev populära husdjur världen över och hittades i mångas handväskor. Numera är det dock inte hunden som är accessoaren längre, tack och lov, utan det är snarare accessoarer för hundar som står i centrum. Alla återförsäljare och tillverkare av hundaccessoarer som hundkläder och lyxiga hundhalsband har med andra ord ingen mindre än Paris Hilton att tacka för sin framgång idag.

Hundar på Instagram

Förut var det hundarna som var accessoarerna för att komplettera en outfit, men idag ser det annorlunda ut. Numera är det människan som fungerar som en praktiskt accessoar till hunden då denne driver hundens instagramkonto. Överallt på instagram går det att se husdjurs instagramkonton där det regelbundet publiceras söta bilder och roliga videos där det är hunden som är stjärnan i showen. Dessutom har många av dessa konton kläder, muggar och andra saker med deras tryck på till försäljning. 

  • Jiffpom – Något vi alla säkert känner igen är kontot @jiffpom som har över 6 miljoner följare. Stjärnan i rampljuset är en liten hund av rasen pomeranian som ser ut som en teddybjörn. Vem vill inte ha en sådan hemma? Jiffpom har även slagit världsrekord i att gå snabbast på två tassar.
  • Walter Geoffrey – Känner vi som en fransk bulldog vilken fångat över 700 tusen följare på instagram. Walter Geoffreys unika personlighet drar fler och fler följare till sitt instagramkonto som ägaren underhåller. Då Walter verkar vara en riktig drama queen är det många som skrattar åt hans inlägg och händelser.