Historik

Den australiensiska boskapsvallaren

old heeler

Cattledogen utvecklades omkring år 1840 i Australien för att hjälpa landets boskapsindustri. Boskapsuppfödarna hade begränsat med arbetskraft och gårdarna var oftast ostängslade vilket gjorde det svårt att kontrollera boskapshjordarna som var vilda eller halvvilda. För att förenkla arbetet behövdes en hundras som var både härdig och kapabel att styra och driva vilt boskap. De första importerade arbetshundarna till Australien uppfyllde inte dessa krav varför man tog fram en korsning av skotska släthåriga highland collies och den inhemska vildhunden dingo. Man fick på så vis fram hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst. De fick namnet heelers sedan de vallade genom att bita boskapen i bakbenen. Senare har det även tillkommit inslag av dalmatiner och svart resp. tantecknad kelpie.

 

Cattledogen i Sverige

I Sverige introducerades Cattledogen av Birgitta Östergren med Storkappans kennel. Birgitta importerade tre hundar. Den första hanhundsvalpen anlände juletid 1973. Därefter kom en dräktig tik 1974 och ännu en hanhundsvalp 1976. Alla tre hundarna kom från en av Australiens då ledande uppfödare, Mrs. Bernice Walters, kennel Wooleston, som främst avlade för att bevara bruksegenskaperna och som därmed var specialiserad på uppfödning av en vallhund med god exteriör, dvs. en arbetshund som även kunde delta på utställningar.

Av Stormkappans kennels två första importer kom endast en avkomma att gå i avel, Stormkappans Blue Jessica. Hon parades i sin tur med den tredje importen vilket resulterade i två Cattledog kullar där den mest framgångsrika blev Bluey´s Josephine som blev internationell och nordisk utställnings champion, svensk lydnadschampion, korad, uppflyttad till hkl rapport och hkl spår.

Under 1981 importerades ytterligare tre Cattledogs till Sverige och 1983 importerades den första röda cattledogen, Landmaster Showdown.

Eftersom Sverige var bland de första länderna i Europa att importera Cattledog kom hundar att exporteras till Norge och Danmark under 1983. Därefter har import skett från Sverige till flera andra europeiska länder.

Genom att den svenska aveln använt hundar från Australien, USA och övriga Europa har inavelsprocenten kunnat hållas låg, trots en liten population. Rasen har aldrig varit numerärt stor i Sverige och i genomsnitt registreras ca 20-30 hundar per år.

Sedan augusti 2006 finns en separat rasklubb för Cattledog, Svenska Australien Cattledog Klubben (SACK).