KÖPA CATTLEDOG

Att köpa en Australian Cattledog

En cattledog är alltid uppmärksam, ytterligt intelligent, vaksam, modig och pålitlig med en obetingad hängivenhet åt plikten, vilket gör den till en idealisk arbetshund. Dess lojalitet och skyddsinstinkt gör den till en självutnämnd väktare åt boskapsvallning. Genom sin storlek och kapacitet har cattledogen visat sig vara en utmärkt allroundhund. Den har inte bara nått framgångar som vallhund utan lämpar sig också mycket bra till bruks, agility, lydnad och tjänstehund inom såväl bevakning som räddning.

Det är viktigt att komma ihåg att en cattledog är oerhört lättlärd och arbetsvillig vilket medför att den kräver en hel del motion och hjärngympa för att må bra.

valp

När du planerar att köpa en valp är det bra om du först försöker att träffa föräldradjuren till den valp du är intresserad av. Tiken är mycket viktig då hon lever tillsammans med valpen de första 8 veckorna och präglar dem med sitt beteende. Du får ju också chansen att prata närmare med uppfödaren som är en viktig person då du väljer valp. Chansen att hitta en bra valp är större om man ställer krav på valpens föräldrar och på uppfödaren.

Det är viktigt att du läser om de krav som Svenska Kennelklubben (SKK) ställer samt Svenska Australian Cattledog Klubbens (SACK) rekommendationer för avelshundar under fliken Avelsrekommendationer. För att få fakta om föräldrarna kan du också gå in på SKKs hemsida där du genom hunddata kan titta närmare på föräldrarnas stamtavla, mentalbeskrivning (MH), höftledsresultat (HD) och tävlingsresultat.

Lycka till med din nya valp!

cissi 10